četvrtak, 12. siječnja 2012.

ZDRAVA PREHRANA - MOJA PRIČA + SAVJETI

 

MOJA PRIČA:

Ne znam koliko je netko od vas upoznat s ovom činjenicom, no početkom 2011. težila sam 70 kg na svojih 170 cm visine. To naravno nije bila ni približno moja idealna težina, no bila sam kakva sam bila - deblja nego ikad.

Evo kakva mi je prehrana bila tada:
Nisam ja jela sve, daleko od toga, inače sam superizbirljiva, ali u onom što volim stvarno sam pretjerivala. Znala sam izaći van u 21h i pojesti pizzu, a onda doći doma, pojesti još vrećicu čipsa i uz to popiti i čašu Coca-Cole! Dan bi bio podcrtan mojem kukanjem na krevetu kako sam debela.
Nezdravo! I točka. Trebala sam promjenu! 



I tako sam, otprilike u 3 mjesecu 2011. otišla k nutricionistu. Tamo sam dobila dijetu koje sam se trebala pridržavati, a svakih tjedan dana išla bih na „provjeru“.

Dijeta se zapravo sastojala od mnogih namirnica koje sam i jela do tada – mljeveno meso, tjestenina, mliječni proizvodi, no s jednom bitnom razlikom – VELIČINA PORCIJE! I nisam jela poslije 7!
Sve je bilo pripisano točno na grame. Ručak bi npr. bio 80g tjestenine i 120g svježeg posnog sira + rajčica i paprika. Zvuči malo, na tanjuru tako i izgleda, ali je zaista dovoljno da organizam normalno funkcionira (tu su naravno bili još i doručak i večera).

S dijetom sam završila u 6 mjesecu i težila sam 63 kg
Do 7 mjeseca - 60 kg.

Došlo je ljeto, praznici, moje putovanje i trebalo je napraviti ozbiljan plan. No sada ne plan gubljenja kilograma. Trebala sam plan zadržavanja te težine ili gubljenja još nekoliko kg, ali nikako mi nije bio cilj dobiti još koji kilogram.


Kad sam se vratila s ljetovanja težila sam 58 kg

Danas mi težina varira između 55 i 56 kg. Toliko težim od 10 mjeseca i vrlo sam zadovoljna s tim kako izgledam – nigdje nemam viška!


Evo nekih niskokaloričnih namirnica koje su mi pomogle u borbi s kilogramima:



                 

  

Ovako izgledam danas:




 A sada, nekoliko savjeta!


Zašto trebate promijeniti navike?!

-nezadovoljni ste sa svojim izgledom
-ne osjećate se ugodno u vlastitoj koži
-ne znate stati dok ne pojedete cijelu ambalažu
-bojte se stati na vagu
-tijelo vam trpi – teže se krećete, bole vas kukovi


Plan:

Važno je napomenuti da postoje zdrave i nezdrave dijete. Odaberite zdravu dijetu, onu koja sadrži namirnice koje daju dovoljnu količinu energije, ali istovremeno ne sadrži veliku količinu kalorija. Možete posjetiti i svog liječnika opće medicine koji vam može pripisati dijetu. Dakle, prvo i prvo, napravite plan i odlučite držati ga se. Ako u startu znate da se dijete nećete držati, nemojte ni počinjati. To može stvoriti još veću želju za „zabranjenim“ namirnicama.


Kako napraviti plan/dijetu?

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo izbaciti iz prehrane. One koje sam ja izbacila su: rafinirani šećer, sokovi, hrana pripremljena na vrućem ulju – bilo kakva pržena namirnica i kruh (jedem dvopek). Još jedna važna promjena – uvijek pijem mlijeko s 0,9% m.m. Ima manje kalorija, a okus mu je isti.

A postoji i laneno sjeme – izrazito je zdravo, ne mijenja okus prehrane, a služi i za brže pražnjenje crijeva. Može se nabaviti u Dm-u.


__
Svakodnevno imamo sposobnost donošenja odluka. Recimo, moja ljubav je čokolada i dnevno pojedem malu količinu čokolade, tipa, 3 kockice.

No, da sam, recimo, popila sok u tetrapaku, dobila bih jednaku količinu energije/kalorija.

I sad vi odlučite! Hoćete li „šparati“ organizam na nebitnim ili vama bitnim namirnicama. Hoćete li popiti sok iz tetrapaka ili pojesti malo čokolade. Hoćete li pojesti prženi krumpir ili kuhani krumpir, pa tako napraviti mjesta za neke druge namirnice srcu vam drage?

Ne znam, na vama je.



!KLJUČNO KOD DIJETE!

Ne bojati se vage! Provjeravajte svakodnevno koliko vam se mijenja težina. Zanimljiva činjenica je da vam dnevno težina može varirati i do 2 kg. Zato, vagajte se svako jutro i gledajte promjene. Ako se i dalje debljate, nešto radite pogrešno.

Piti puno vode!

Kretati se! Iako mnogi stručnjaci kažu da je dijeta bez kretanja izgubljen slučaj, ja sam na sebi primijetila da nije tako. Kretanje ubrzava topljenje masnih naslaga, ali služi i za učvršćivanje tijela. Dakle, vi možete ići na dijetu i promjeniti navike bez da se krećete, ali to će se primijetiti na vašoj koži.

Brojati kalorije! Na svakoj ambalaži postoji ispis kalorija u 100g. To naravno preračunate ovisno o težini svog proizvoda. Ja osobno ne konzumiram namirnicu ako prelazi 300 kcal u jednom obroku. Na internetu postoji mnogo stranica s kalorijskim tablicama.


Nikako se ne izgladnjivati!
Niste glupi, sumnjam da vam je želja završit u bolnici na infuziji.




Zašto sam ja sretna sa svojom težinom?

Naučila sam uživati u životu. Naučila sam biti pravi gurman, ne pretjerivati i slušati svoj organizam.

  
NEKOLIKO PRAVILA ZA KRAJ!

  1. Pijte puno vode.
  2. Brojite kalorije.
  3. Vagajte se svakodnevno.
  4. Jedite niskokaloričnu hranu.
  5. Izbacite alkohol, kofein, slatke sokove, punomasno mlijeko.
  6. Ne preskačite obroke i ne jedite prekasno.
  7. Zamjenite grickalice sa suhim voćem!
  8. Ne žurite s mršavljenjem!
  
2.Brojite kalorije.
Dnevni unos kalorija za žene iznosi 2000. Moja dijeta sastojala se od 1000 kcal dnevno. Nikako ne idite ispod toga.

9.Ne žurite s mršavljenjem!
Uspjet ćete samo ako si utuvite u glavu da nije bitno što brže izgubiti kilograme, već kako PRAVILNO JESTI!


kalorijska tablica:



I to je to, dogovorite se konačno sami sa sobom i napravite nešto pozitivno za svoj organizam i za sebe, svoje samopouzdanje! Znati ćete više uživati u hrani, a vjerujte mi i u sebi.

Sretno! :)





Broj komentara: 39:

  1. Bravo!!!
    Drago mi je čuti kad netko uspije na tom području jer i sama stalno osciliram sa kilažom..:(
    Nutricionist mi nikada nije prošao kroz glavu...da li možda možeš preporučit svoga ili nekoga za koga si čula, neki kontakt..?

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan post! Jako mi je drago što si uspjela. :) a još mi je draže to što si u prvom planu odlučila živjeti zdrav život, a ne biti na onim brzim dijetama i izgladnjivati se ko većina cura. -.- Moram priznat da i mene muči ista stvar s kilama. U zadnjih godinu dana prešla sam 60 kg i svaki put kad stanem na vagu sve je gore. Najviše od svega me muči to što se ne osjećam dobro, praktički živim od slatkiša i ostale nezdrave hrane. Svaki dan si obećavam da ću poduzeti nešto al nije ni malo lako, pogotovo ne dok vidim ostale ukućane s čipsima, čokoladama i tako to. :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ah znam kako je to, ali kad si uporan u nećemu onda je uspijeh zagarantiran! :))

      Izbriši
  3. predobar tekst i odlični savjeti :) ja već nekoliko godina imam problema sa kilogramima i nikako se riješiti tog viška :(( a godinama sam bila jaaaako jako mršava i onda odjednom buuum kad sam počela trpati u sebe, nikad kraja, i onda sam se udebljala naglo u roku godinu dana nabacila sam sigurno 8-9 kg :(( nažalost..i sad se borim s tim glupim naslagama a nikako da pobijedim u toj bitki :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, meni je najveći problem bio to što nisam znala kako stati. Nisam znala kad sam sita. Ovako sam to naučila i izrazito sam sretna.

      Daleko od toga da nikad ne jedem čips, jedem, ali onda su mi večera žitarice.

      Izbriši
  4. Ja nisam prije toga bila ni na jednoj dijeti. Ali sam takva da trebam nekog tko bi me provjeravao, tjerao, sama bih teško uspjela na početku.

    Ali zaista, to su sve pretjerivanja koja razvijeno društvo donosi sa sobom. Prije su ljudi više uživali, manje jeli, kretali se prirodom i na kraju krajeva bili sretniji.

    Sve je to od pojednica do pojedinca. Ali može se uspjeti, definitivno. Mogu reći da mi nije bilo teško.

    OdgovoriIzbriši
  5. Super članak! Ja nemam problema s kilogramima, visoka sam oko 160 cm i imam 47 kg, nikad nisam prešla više od 48 i zadovoljna sam kilama. Jedino čime nisam zadovoljna je to što ne vježbam dovoljno, nemam puno kila, ali imam celulita i nisam mršavica niti želim biti. Želim zategnuto tijelo, a nikako početi vježbati :/ Divim ti se jer ne može svatko se držati dijete i ustrajati u tome, svaka čast! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, da, i ja se teško tjeram na klasično vježbanje pa imam celulita. Ali općenito ženski organizam u sastavu ima manje vode, pa zato dolazi do taloženja masnih naslaga..

      Moram krenut s vježbom sad, koliko god teško bilo. :S

      Drago mi je da nemaš problema. :)

      Izbriši
  6. Super post. Ja se dugooo mučim s kilažom, u zadnje vrijeme ide na bolje, ali nedostatak vremena me ubija. :/

    OdgovoriIzbriši
  7. Super post :D Drago mi je da si uspjela, ja upravo krećem sa mršavljenjem pa si me zainteresiraal sa ovim lanenim sjemenom, pa jel možeš napisati nešto o njemu kako si ga koristila i sl. :D Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Laneno sjeme je odlično za mršavljenje jer snižava kolesterol pa tako pomaže u mršavljenju (govorim o mljevenom sjemenu). Povećava osjećaj sitosti jer sadrži velike količine dijetetskih vlakana. Kažu da je dobro uzeti žličicu u popodnevnim satima. Ja ga koristim kao začin. Ne mijenja mi okus jela, a kao što sam već i prije rekla, ima laksativan učinak.

      Dalje, liječi upalu debelog crijeva, zatvor, plinove xD, kažu i da pozitivno djeluje na živčani sustav - smiruje (za to nisam sigurna), koristan je kod lječenja anemije, djeluje pozitivno na imunološki sustav, smanjuje mogućnost upala, spriječava gomilanje tekućine (otoci, PMS!, bubrezi bolje rade) itd.

      Koristiti ga možeš gdje hoćeš, al ja ga više stavljam na tekuće namirnice tipa jogurt, čušpajz ili na neki namaz. Kupila sam neki ekološki od Alnature, u Dm-u, već je bio izmljeven. Nije ti iznad 20 kn.

      Toplo preporučam! :)

      Izbriši
    2. Hvala :D Baš sam jučer u DM-u gledala, ali nije bilo mljeveno nego obično sjeme pa ću otići pogledati još jednom. :D

      Izbriši
    3. Ma valjda može i takvo, moja baka ima cijela zrna - učinak je jednak.

      Izbriši
  8. wauuu 10 kila :D:D Čestitam....
    Članak je super..uvijek se dobro osvrnuti i na zdravu prehranu :D
    Jel bi molim te mogla i meni poslat informacije o nutricionistu kod kojeg si bila? Mislim da i meni treba netko tko me provjerava da bi postigla neke rezultate :D hehe....
    I ovo laneno sjeme me baš privlači...mislim da ću ga kupiti...
    zanima me još nešto...da li si svaki dan jela u isto vrijeme? dakle, rucak svaki dan u 2 i nikako u drugo vrijeme?ili je to bilo nebitno?
    LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 15 kila. :D Hvala. :)

      Ne mogu ti pronaći informacije o mailu. Možeš mi reći ovdje? Onda ti pošaljem detalje na mail.

      Doručak sam jela (i još uvijek jedem) u 7h, prije škole. Onda ručak oko 2h, večeru 7h. Zapravo, za ručak nije toliko bitno tempiranje koliko je bitno za večeru. Dakle, ne bi bilo pametno jesti poslije 7. A da ti izdržiš cijeli dan do večere (cca. 6h između ta 3 obroka) bilo bi najbolje jesti oko 2h ili 3h.


      Još jedna stvar koju sam zaboravila napisati.

      Često dijete ne uspijevaju jer ljudi misle da nakon što završe s dijetom mogu opet jesti masno, slano, slatko - što je pogrešno. Da se težina zadrži (a to je i najteže) treba konstantno jesti zdravo.

      Izbriši
  9. daaaa,fakat 15...još bolje ;D
    ma naravno da se poslije dijete ne smijes opet vratiit na staro jer onda nema smisla,samo mene npr. prvo netko treba natjerat na pravi put...dakle da jedem normalno, a ne jedanput na dan kad dođem s faxa..hehe...
    evo mejl : velvet0eyes@gmail.com
    hvala ti puno :D:D:D pozz ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Koliko si platila taj pregled kod nutrkcionista? Super clanak

    OdgovoriIzbriši
  11. Jel mozes poslati i meni o nutricionist na mail? sebulba.jan@net.hr hvala :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ajme, nisam znala ovo. Svaka čast. Meni isto fali malo samokontrole. :( Ali, srećom, nije zabrinjavajuće.

    OdgovoriIzbriši
  13. Bas sam se iznenadila da si ti prosla kroz ovo (kroz sto i ja sama prolazim trenutno :) odlicno izgledas :)
    i ja sam u fazi mrsanja,zdravije ishrane te vjezbanja. Vec sam smrsala priblizno 3 kg,samo cim vidim da se kg ne spustaju onda me uhvati neka depra,al ne odustajem! :) nisam isla kod nutricioniste kao ti,ali pazim na velicine porcije,vjezbam svaki dan na staticnom biciklu,nadam se da cu i ja uspjeti kao ti :)
    nisam znala to za laneno sjeme,ali cu probati,bas ga imamo u kuci :)
    btw od nedavno tek pratim tvoj blog,i jako mi se svidja,samo nastavi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemoj odustati, neka ti je poticaj to što si do sad već 3 kg izgubila, a ne to što možda jedan dan ne ide. :) I to je to, trebaš sama vjerovati u sebe, onda su veće šanse za uspjeh! :)

      Hvala ti za kompliment! :))

      Izbriši
  14. mozes li mi molim te poslati na mail ime nutricioniste! mail je dijanamaj@gmail.comhvala!

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdrav! Svaka čast na ovakvom preokretu u tvom životu. Mislim da svatko bez obzira na težinu treba paziti kakve namirnice jede. Ja se počnem hraniti zdravo i nažalost u većini slučajeva pokleknem jer obožavam fast food i ne mogu odoljeti tome. Čitala sam dosta o korisnosti heljdinog brašna u zadnje vrijeme pa ću ga morati nabaviti.

    OdgovoriIzbriši
  16. Svaka ti čast! Ja sam isto planirala otići kod nutricionista jer vjerujem da dosta zdravstvenih problema proizlazi iz loše prehrane.
    prehrana i zdravlje

    OdgovoriIzbriši
  17. Jel ti to ozbiljno??? Naime, znam koliko su dijete odurne pa mi nikako nisi jasna.

    OdgovoriIzbriši

Hvala ti na komentaru! :)