četvrtak, 3. srpnja 2014.

Zdrave namirnice i začini - new in

Drage moje,
danas vam donosim video u kojem ću vam pokazati zdrave namirnice koje sam kupila u posljednje vrijeme. Naime, stvarno volim čitati postove na ovu temu pa koja bolja prilika da vam prenesem sličan. Ipak, uzmite u obzir da ja ne jedem meso pa neće biti takvih namirnica već više-manje zdravih dodataka prehrani te zamjena za meso. Također, u post sam dodala neke stvarčice o kojima nisam govorila u videu pa se nadam da vam to ne smeta. Uživajte i brže-bolje se bacite na čitanje.



Najprije ćemo pričati o soli i šećeru. Naime, imam relativno nizak tlak tako da sol nema nekog štetnog utjecaja na mene, no uvijek kada joj mogu naći zdraviju zamjenu, to ću i učiniti. Na slici možete vidjeti himalajsku sol, koja je ružičasta, a izrazito povoljno djeluje na organizam. Ovo mi je već 2. ili 3. pakiranje tako da sam s njome zaista zadovoljna, a koristim je preko godinu dana. Himalajska sol najčišća je sol na Zemlji. Kopa se u podnožju Himalaje i melje ručno kako bi se sačuvale sve nutritivne vrijednosti. Sadrži 84 minerala i elementa u istom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu – pomaže tijelu i živčanome sustavu postizanje ravnoteže nadopunjujući zalihe elektrolita. Ako želite naučiti više o ovoj soli, kliknite ovdje.


Tu su još i 2 vrste šećera, pošto pokušavam izbjegavati bijeli kristalan šećer, a posebno smeđi šećer iz raznih kafića, jer je to zapravo obojan kristalan bijeli šećer. Kupila sam Steviu, odnosno sladilo iz biljke Stevie, koje ne bi trebalo imati nikakav negativan učinak na organizam, pa tako nije imalo ni na mene. Ipak, moram priznati da je nisam kupila radi nikakvih zdravstvenih prednosti već više iz znatiželje. Ako želite naučiti više o Stevii, kliknite ovdje.
Moja mama je paralelno kupila i Muscovado smeđi šećer, koji je jedini pravi smeđi šećer, što je jasno vidljivo po njegovom mirisu i teksturi. Ima teksturu sličnu mokrom pijesku i moram reći da je jako ukusan, posebno u limunadama i kavi. Bolji je, jeftiniji i dostupniji od Stevie, no iskoristiti ću i nju do kraja.


Zatim imamo kokosovo ulje, koje je donedavno nosilo stigmu i smatrano lošim za zdravlje, no nedavne studije pokazale su upravo suprotno i od tada ono cvijeta na tržištu. Kao i mnoge kolegice blogerice, i ja sam jako zadovoljna primjenom kokosova ulja, kako u oralnoj primjeni (prehrani), tako i u kozmetici. Može se koristiti za nebrojeno mnogo stvari, od izbjeljivanja kože, njege kože, njege suhe kose, do poliranja namještaja, neutraliziranja neugodnih mirisa (usne šupljine, pazušnog predjela) itd. Ima i antibakterijska svojstva pa će biti dobro i za borbu protiv akni. Ukoliko vas zanima još nešto o kokosovom ulju, kliknite ovdje. Fun fact: na sobnoj temperaturi je u krutom stanju i bijelo je, dok se pri visokoj temperaturi pretvara u bezbojnu tekućinu.


Pošto sam ljubitelj pikantnije hrane, nabavila sam i chili, odnosno chilli peperoncini (od Kotanyja) te kajenski papar kojeg u velikim broju recepata koristi i moj najdraži youtube kuhar s kanala FoodWishes. Jako sam zadovoljna s okusom oba, a sigurno znate i za povoljne učinke na organizam koje oni imaju. Klik ovdje, ako vas zanima više.


 Pošto ne jedem meso, često tražim namirnice bogate proteinima, a to uvelike vodi soja. Sigurno ste čuli da je uz soju vezana priča uz gmo, no iskreno da vam kažem, nisam pretjerano uplašena ili je to nešto zbog čega je neću jesti. Jedem i rajčicu, a i sami možete vidjeti koliko je izdržljiva. Jela sam nekad i pileća prsa pumpana hormonima i antibioticima, a jedete i vi. Ako vas zanimaju prednosti soje u prehrani, kliknite ovdje. Naravno, morate odvagnuti i negativne strane o kojima se priča. Ipak, ja ću je nastaviti jesti jer je jako volim. U videu sam vam pokazala ljuskice i brikete, a na slici možete vidjeti i fašir-smjesu, koja je nešto prefino.


Tu imamo još i super-namirnice, sjemenke konoplje i chia sjemenke. O chia sjemenkama sam već puno pričala, a nadam se da je dovoljno reći da je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, a posebno mi se sviđa njezina tekstura pa je koristim u raznim receptima za smoothie. Ovo je nešto što morate isprobati. Sjemenke konoplje također su jako zdrave, za krvožilni sustav, probavu, protiv dijabetesa itd. Ipak, bitno je znati da biljka sadrži male količine thc-a, pa ukoliko vas to smeta, možete je preskočiti, iako bi bilo šteta.
Više o chia sjemenkama OVDJE.
Više o sjemenkama konoplje OVDJE.
Na slici možete vidjeti i miks grahorica koji je prefini i zdrav, pa vam ga od srca preporučam.


Za kraj, predstaviti ću vam i super zdravi prah, macu, kojeg sam kupila na preporuku. Sadrži kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo, cink, vitamin B1, B2, B12, C i E, riboflavin, tiamin, askorbinsku kiselinu i esencijalne masne kiseline. Jako je zdrav, no vrlo odbojna okusa tako da nije za sve. Više o maca prahu pročitajte ovdje. 


Gdje sam nabavila namirnice...
Ako vas zanima gdje možete nabaviti namirnice, to su dućani bio&bio (maca prah, chia i konoplja, Rapunzel kokosovo ulje, Stevia, himalajska sol, kajenski papar), dm (Alnatura kokosovo ulje i soja fašir-smjesa) te Konzum (soja briketi, soja ljuskice, Kotany chili u komadu, začini za Bolognese umak).


klik na video: 




Kako vam se svidio članak/video?
Koje biste mi zdrave namirnice mogli preporučiti?





Broj komentara: 16:

  1. Zanimljivo, meni je ovo kokosovo ulje izazvalo nevjerojatno situaciju na licu koju sam opisao u svom postu: http://subrino.blogspot.com/2014/04/muske-muke.html
    Nikada više ni prići neću tom ulju za njegu lica osim u kuhanju. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Idem bacit pogled na post! :D Ne znam zašto je tako reagiralo, meni je bilo stvarno ok, a jedno vrijeme sam ga svakodnevno koristila. Znam čak i da ga koristi i hvali jedna vlogerica koju često pratim, a ona ima velikih problema s kožom. Gledaj, uvijek možeš stavljat na ostale dijelove tijela ili samo limitirat za kuhinju. :)

      Izbriši
    2. Tako se meni desilo sa Neem prahom, užasno su mi se pojavili prištići. :S

      Izbriši
  2. Kokosovo ulje jedem uz pekmez domaći jer mi je bitno unjeti ga, a ne pržiti nešto na njemu :) Imam čak dva, jedno za jelo i drugo za kosu. Što se soje tiče, odavno ju jedem i prefina mi je :D Chiu pikiram ali mi je preskupa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, mogla bih i ja probati! :D Iako kažu i da je dobar za prženje, za razliku od maslinovog koje bi se trebalo unositi samo hladno jer na visokoj temperaturi gubi svojstva. Probaj palačinke na kokosovom, koja je to milina. :D Zastedi za chiu, stvarno je nešto posebno. :D

      Izbriši
    2. Morat ću kad kažeš da se slabo troši, a pikiram puding s njom :) Draže su mi činkice s rumom ;)

      Izbriši
  3. Pokušavam koristiti maca prah što češće jer vjerujem da bi mi pomoglo s hormonima, a potom i prištićima na licu :) Nekad ju pojedem sa žitaricama i jogurtom bez pol frke, a nekad mi se samo na njen miris diže želudac :/ Imaš li neki provjereni način korištenja mace da se izgubi njen bljakav okus? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha ma da bar imam, i meni je miris koma živa. :D

      Izbriši
  4. Skroz je super ovaj post. Počela sam neki proces hrono ishrane i ovaj tvoj post je došao u pravom trenutku jer si mi dala gomilu korisnih informacija i ideja. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sviđa mi se koncepcija hrono ishrane. :D Držim fige. :) Drago mi je da ti se sviđa post. :)

      Izbriši
  5. Jako dobar izbor! I sama konzumiram steviu, kokosovo ulje i soju. Sad si me potakla da nabavim smeđi šećer i chia sjemenke :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To su mi vjerojatno i najveci favoriti. Sigurno ce ti se svidjeti pa probaj. :)

      Izbriši
  6. Hahaha imamo hrpu istih namirnica u kuhinji! :D Jedino ja nisam neki ljubitelj soje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super. Dobro je i da ne koristis soju u trudnoci. To dunja cydonia uvijek ponavlja. :)

      Izbriši
  7. fali ti jedino maslinovo ulje ;)
    kokosovo obožavam, premda uvijek nastojim ostaviti koju žličicu za kosu ili kožu, na kraju mi skoro čitava teglica završi u želucu :D
    ne pretjeruj sa sojom, em je nećeš naći čistu jer je ovo što dođe na tržište čisti gmo, em je puna hormona... ali ti si pametna cura, snaći ćeš se već :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne pretjerujem, zaista. :) Jedem je tipa 3x mjesečno. :D Ne brine me što je gmo, ali hormoni da. :) Hvala što brineš. :D

      Izbriši

Hvala ti na komentaru! :)