četvrtak, 5. srpnja 2012.

Egipatska depilacija


Uklanjanje neželjenih dlačica s tijela seže vrlo daleko. Kroz povijest su postojale mnoge metode uklanjanja dlačica, ali isto tako i različiti razlozi. Dok su danas najčešći razlozi socijalne i seksualne prirode, kroz povijest su bili religijski - svećenici, ali i ljudi viših klasa željeli su biti čišći, prosvjetljeniji i bliži bogovima.





Drevni Egipćani veliku važnost pridavali su higijeni i vanjskom izgledu. Kupali su se u Nilu koristeći sapun od životinjske masti i krede. Muškarci su brijali cijelo tijelo radi čistoće, a kasnije na kožu nanosili aromatične masti i parfeme koji su prikrivali smrad i njegovali kožu. No to su mogli tek od 12. godine kada su službeno postali zreli - obrezani su i obrijana im je glava.

No nisu samo muškarci bili obrijani. Spisi govore da su kraljevi željeli da im i žene budu čiste. Upravo zato zahtjevali su da i one briju svoje tijelo, estetskih i praktičnih svrha radi, pošto su dlake smatrane prljavima.



Iako najnovije informacije govore da kraljica Kleopatra nije bila naočita isto vremeno se zna da je bila velika zavodnica i da su mnogi muškarci padali na njen šarm. Kupala se u mlijeku, ali sigurno vodila računa i o uklanjanu neželjenih dlačica - šećernom depilacijom.



Ja sam nabavila šećernu pastu Cleopatra international. Na njihovoj stranici pronašla sam slijedeće informacije:

Rađena je na bazi šećera, limuna, ekstrakta nevena i aloe vere. Ne sadrži ljepila, kemikalije, mirise ni umjetne boje; znači, 100% prirodni i domaći proizvod. Pogodna je za sve tipove kože, ne iritira kožu, a posebno se preporučuje osobama s proširenim venama i osobama sklonim pucanju kapilara.

(super je okusa, liznula sam.;) )



 
Neven: štiti, njeguje, tonizira, vlaži i omekšava sve tipove kože


 
Aloe Vera: prodire do najdubljeg sloja kože te ga izvrsno hrani, vlaži i pomlađuje. Sadrži 240  hranjivih i ljekovitih sastojaka te je izvanredna za suhu, beživotnu, osjetljivu i oštećenu kožu.


NAČIN PRIMJENE:
Cleopatrina šećerna pasta ručno se nanosi u suprotnom smjeru rasta dlačica, a uklanja se u smjeru njihovog rasta. Na taj način dlačice se ne lome, već se u cjelosti izvlače iz korijena, što sprječava urastanja i upale.

VELIČINE:
a) 100g (50 kn)
b) 400g (150 kn)
+ poklon špatulica

TRGOVINE:
Proizvodi su dostupni u ljekarnama, DM i Bipa prodavaonicama.



Korištenje + moji dojmovi: 


Uz proizvod ste dobile špatulicu kojom biste trebale nanositi proizvod. Vidjela sam da mnoge djevojke koriste i poklopac, ali meni je najlakša metoda korištenja samo prstiju.



Potrebno: 
- žličica (lakše vađenje proizvoda)
- šećerna pasta
- voda/vlažne maramice (čišćenje kože)

0. Prije svega očistite kožu od losiona, krema i obrišite je ručnikom ako je vlažna. Ponegdje se spominje i korištenje baby pudera za uklanjanje vlage pa možete probati i time.




1. U zimskim mjesecima boja paste je tamnija i potrebno ju je malčice zagrijati, no pošto se nalazimo u ljetnim mjesecima, spremni ste za korištenje!




2. Pomoću zličice izvadite pastu iz kutijice. Primijetiti ćete da je pasta tvrda i da ju je teško vaditi. Boja joj je tamno narančasta. Važno je uzeti što više paste, a ova količina bila mi je potrebna za demonstraciju. Za jednu potkoljenicu trebati će vam ca. 3 pune žličice paste, koje uzimate jednu po jednu dok vam prethodna nije postala sivkasta i počne vam se lijepiti za kožu.




3.,4.,5. Skinite pastu sa žličice i stavite je u dlan.




6. Pastu "mijesite" među prstima dok ne postaje mekanije konzistencije i svjetlije boje (poput meda).




7. Nanesite pastu u suprotnom smjeru rasta dlačica i to u jednom potezu. Na vrh nanesene paste stavite kažiprst i srednji prst i potegnite pastu u smjeru rasta dlačica. Na taj način dlačice se ne lome, već u cijelosti izvlače iz korijena.



8. Ponovite postupak dok sve neželjene dlačice nisu uklonjene. Nakon depilacije koža je blago crvena, no to prolazi u roku 10 min.




9. Mjesto na kojem ste uklonili dlačice operite mlakom vodom ili obrišite vlažnim maramicama.




Ovako izgleda pasta nakon nekoliko potezanja. Postaje ljepljiva i ne skida dlačice. Vrijeme je da je bacite u smeće.


REZULTAT:



DOJMOVI:
Moram priznati da sam prvim korištenjem proizvoda bila jako razočarana. Pogreška, premala količina proizvoda pa nijedna dlačica uklonjena. 
Moja prijateljica, pak, pastu koristi već duže vrijeme i vrlo je zadovoljna. Zato sam je zamolila da mi pokaže kako je koristiti i uspjelo nam je. Sve dlačice uklonjene su iz korijena.

Ipak, ova pasta ima neke mane. Najveća mana je cijena. Proizvod se izrazito brzo troši, što bi značilo da mi je 100g paste (50 kn) bilo dovoljno za samo 2 depilacije potkoljenica. Druga mana bila bi nespretnost i vrijeme potrebno za depilaciju. Zaista nije praktična, prsti vam se slijepe, a uzima i dosta vremena.

Ocjena: 3/5

Da sumiramo,
Šećerna depilacija funkcionira i prirodan je proizvod koji ima prednosti, ali ipak je ne bih preporučila ako nemate viška živaca, vremena i novaca. :D





Broj komentara: 6:

  1. Ja moram koristiti pastu jer mi inače dlačice grozomorno urastaju, međutim idem kod kozmetičarke jer istovremeno obavim i noge i brazilsku, a i nisam nešto spretna pa bih sigurno napravila nered. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I onda ti ne urastaju? :O
      Ne dođe tolko nereda, koliko je iritantno ovo ljepljenje za prste. :D

      Izbriši
  2. ja sam prezadovoljna s šećernom pastom koja se bez problema napravi doma, znači ne košta niš novca nego samo malo vremena :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala ti na komentaru! :)