srijeda, 9. siječnja 2013.

Adolescencija: problemi s aknama


Prije nekoliko dana dobila sam mail od simpatične tineđerice i moje imenjakinje Sare koja muku muči s masnom kožom sklonom prištićima. Naime, zamolila me da napišem članak u kojem ću spomenuti proizvode koje koristim u njezi svoje kože pa ću upravo to i napraviti i nadam se pomoći joj, ali i svima vama koji biste željeli imati čistu kožu.




Moja priča:
Ja sam u pubertet ušla vrlo rano, što je kod mene i genetski uvjetovano, pa mogu reći da sam one najproblematičnije godine prošla još u osnovnoj školi. Vjerujem da većina djevojaka barem kroz jedan period puberteta ima najosjetljiviju kožu što može biti poprilično škakljivo pogotovo ako krećete u srednju školu gdje se krećete u većem krugu ljudi. Znam da su to osjetljive godine i da akne mogu biti pogubne za samopouzdanje, ali hej, svi smo to prošli i naravno da ima lijeka. Najveći problem s aknama imala sam u dobi od 13 godina. Lice mi je bilo osipano, a da vam iskreno kažem, nisam imala pojima što učiniti. Naravno, tu nisam bila sama. Iako moje vršnjakinje nisu imale veće probleme, moje starije prijateljice mučile su i veće muke. No, one su savijet potražile kod dermatologa i kasnije imale kožu poput bebine.
Ne sjećam se točno u kojem periodu sam se, više-manje, riješila svih akni, no mislim da je to bilo u roku od nekih godinu dana. Ono što mogu sa sigurnošću reći jest da nisam imala pojima ni o kakvim proizvodima, nisam znala koji tip kože imam, što uzrokuje akne itd. Nestanak svojih akni mogu pripisati pukoj sreći. U roku tih godinu dana isprobavala sam različite proizvode, većinom dio Balea Young linije (gel za umivanje za mješovitu kožugel za umivanje za normalnu kožu, tonik za mješovitu) jer su mi bili cjenovno prihvatljivi i mirišljavi, no nisam se obazirala na tip kože kojem su namjenjeni. To su uglavnom bili proizvodi za čišćenje kože, koji bi mi uklonili makeup, pošto sam se šminkati počela u 6. razredu, nanošenjem maskare i olovke za oči. S druge strane, od malena patim na Dove proizvode pa sam tako nabavila i Dove beauty cream bar (sapun) i počela njime skidati šminku i prati lice. Nakon nekog vremena primijetila sam promjenu na licu, postalo je čišće. Pa da zaključimo, prištića sam se rješila pomoću Dove sapuna.


Biološka strana priče:                          "Akne - kako i zašto?"
Akne mogu nastati na više načina, kao što su nepravilno ljuštenje mrtvih stanica kože (koža se regenerira svakodnevno), bakterije (neskidanje šminke), razne upale, ali najčešći uzrok akni u pubertetu je povećano stvaranje loja (sebuma) u koži kojeg luče žlijezde lojnice. Smatra se da su jedan od faktora pojačanog lučenja sebuma hormoni, jednostavnije, radi hormonske neravnoteže može doći do pojačanog rada žlijezda lojnica. Ako se radi o hormonskoj neravnoteži, vjerojatno imate teži oblik akni – akne vulgaris. Čak i ako nemate veće bubuljice, zaista bih prije bilo kakve preporuke proizvoda, preporučila odlazak dermatologu. Uvijek stavljam medicinu na prvo mjesto, tj. stručnjake koji su tretirali slične probleme, jer će vam oni najbolje pomoći. Spomenula sam i hormonsku neravnotežu koja uzrokuje akne vulgaris. Ako vam je postavljena ista dijagnoza postoji mogućnost da vam tretiranje kozmetičkim kremama i pilinzima neće pomoći, tj. vjerojatno će vam dermatolog preporučiti kontracepcijske pilule jer one sadrže hormone koji kontroliraju lučenje sebuma. No, iako efektivna, takva terapija traje mjesecima. Ako imate manje probleme, dermatolog će vam preporučiti kreme na bazi salicilne kiseline i benzoil – peroksida pa ako vam se ne da čekati možete i sami potražiti takve u ljekarni, rađe nego da kupujete nešto što je uklonilo akne nekoj drugoj osobi, uključujući i meni.







Njega moje kože:

*dob: 18 godina
*tip kože: mješovita do masna


Sa svojih 18 godina, zaista nemam većih problema s aknama, osim u vrijeme mjesečnice (opet hormoni), a nisam sklona ni pretjeranom crvenilu ili alergijama. Zapravo, koži posvećujem minimalno vremena, što bih trebala promijeniti. No, što zapravo znači mješovita koža? Moja je koža različita u određenim vremenskim uvjetima, tj. ljeti je sjana i masti se, a zimi vrlo zahvalna osim nosa koji se konstantno peruta – dakle suh je. Sukladno s tim, koristim širok spektar proizvoda, od onih za masnu do onih za osjetljivu i suhu kožu. U nastavku ću govoriti o: Bioderma Sebium micelarnoj otopini, Yves Rocher exfoliating foam cleanseru, LRP Effaclar duo, Becutan dječjoj kremi, Hipp nježnoj kremi, Dove sapunu i BB kremi od Garniera za masnu do mješovitu kožu.



Bioderma Sebium micelarna otopina je proizvod koji koristim za uklanjanje makeupa s očiju i lica. Nekoć sam znala koristiti mlijeko za skidanje šminke, pa nakon toga tonik, no shvatila sam mi je jednostavnije i jeftinije koristiti micelarnu otopinu koja ionako šminku uklanja bolje od mlijeka za čišćenje lica. Bioderma ima 2 linije proizvoda, onu za osjetljivu kožu (Sensibio linija) i ovu za masnu kožu (Sebium linija). U obje se linije, osim micelarne otopine, nalaze i krema za smanjivanje pora, serumi, pjena za čišćenje lica... Ja nažalost nisam isprobala ostale proizvode iz Sebium linije, no nekoć sam imala i tester Sensibio micelarne pa ću vam na kraju skrenuti i pažnju na nju. Sebium micelarna (koju ja koristim) odlično čisti šminku te reducira količinu sebuma koji koža izlučuje (sjetite se žlijezda lojnica) što znači da vam koža više nema masnog filma. Osim toga, na ambalaži se navodi da ne isušuje kožu, no moram priznati da je isušila moj nos, s kojim zimi imam problema. Ako vi zaista imate masnu kožu, a ne mješovitu (tj. zimi osjetljivu) kožu kao ja, od srca bih vam je preporučila. Miris je lagan i fin, pošto proizvod ne sadrži alkohol, što znači i da je siguran za područje oko očiju. Kada potrošim ovu, ja ću ipak investirati u micelarnu iz Sensibio linije, pošto mi matiranje nije nužno, a i ona je laganija, a čišćenje obavlja jednako uspješno. Na ono što biste trebali pripaziti je nanošenje proizvoda jer kada se nanosi na vaticu puno se brže troši, preporučam korištenje blazinica. Dolazi u količini od 100/250/500ml po cijeni od 36,80 kn za 100 ml.



La Roche – Posay Effaclar Duo kupila sam nakon čitanja mnogobrojnih recenzija na internetu i nakon što ga je počela koristiti moja prijateljica na preporuku dermatologinje. Ravno u glavu, kremica je odlična i zaista djeluje, a nakon istraživanja sastojaka shvatila sam i zašto. Sjećate se uvoda u priču o aknama? Rekla sam vam da će vam dermatolog vjerojatno preporučiti proizvode na bazi salicilne kiseline, a upravo ih ova krema sadrži (SALICYLIC ACID, CAPRYLOYL SALICYLIC ACID), kao i ostali proizvodi iz njihove kolekcije. Krema je namijenjena koži s velikim nepravilnostima, kakva nije moja, pa sam se nakon kupnje bojala da ne bi bila pre agresivna za moju kožu, no to se nije desilo. Koristim je u dane mjesečnice kad znam dobiti koji veći prištić. Miris je oštar, ne pretjerano ugodan, no nestaje nanošenjem proizvoda na kožu, a tekstura gelasta, ne ostavlja masni film. Zasta mislim da nećete pogriješiti kupnjom ovog proizvoda, čak i ako nemate velikih nepravilnosti jer će vam količina od 40 ml (127 kn) dugo trajati. Osim ovog proizvoda, u ponudi za masnu kožu sklonu nepravilnostima imaju i tonik te pjenušavi gel za čišćenje u koje ću definitivno investirati u budućnosti.



Yves Rocher exfoliating foam cleanser koristim za dubinsko čišćenje, eksfolijaciju, otprilike jednom mjesečno i pokazao mi se solidan. Do sada sam isprobala nekoliko sličnih proizvoda, no svi su bili poprilično teški, masni i nisam primjećivala da su nešto efektivni što se dubinskog čišćenja tiče. Ovaj je, s druge strane, lagan piling ugodnog mirisa, koji dobro čisti kožu, pogotovo područje oko nosa, te ostavlja kožu lagano matiranu, dakle pogodan je za masnu kožu. Ipak, ono što me muči jest popis sastojaka. Naime, Yves Rocher propagira korištenje prirodnih sastojaka što nije slučaj s ovim čistačem, a sadrži i sastojak Ammonium Lauryl Sulfate koji bi, u teoriji, mogao izazvati iritacije kože, ali ih kod mene nije bilo. Kremaste je teksture, ugodnog i laganog mirisa. Mislim da ga neću ponovno kupiti, samo zato što bih željela isprobati još nekoliko sličnih proizvoda, ali za cijenu od 40 kn (150 ml) mislim da se isplati isprobati ga. 




Dove beauty cream bar spominjala sam na početku članka, a nakon nedavnih problema s aknama na leđima ponovno sam ga nabavila i odlučila „testirati“. Do akni vjerujem da je došlo zbog korištenja uljnog gela za tuširanje koji mi je previše mastio kožu. Dakle, kupila sam ponovno sapun i prvih nekoliko dana korištenja rezultati su doista bili vidljivi i na leđima, no onda su se pojavili i veći prištići. Je li promjenjena formula ili je rješavanje prištića na licu istim proizvodom, 5 godina prije, bila puka slučajnost, ne znam. Ali ne vjerujem da ću ga ponovo kupiti. Ako mi se problemi nastave, potražiti ću savijet dermatologa. Ipak, ako vi želite isprobati ovaj proizvod na licu, financijski gledano, isplati se (7 kn).




Garnier BB kremu za masnu do mješovitu kožu odlučila sam ubaciti u članak iako se ne radi o preparativnoj kozmetici. Ona mi je zaista veliki favorit jer je što se konzistencije tiče, savršen je proizvod za moju kožu. Ne trebam neko veliko prekrivanje, ali želim i mrvicu matiranja, uz prirodni sjaj, a to je upravo ono što ćete dobiti s ovim proizvodom. Lagana je i jako tekuća, pa morate malo pripraziti kad je nanostite na lice. Ima miris po alkoholu, što je vjerojatno i uzrok matiranja, no on nestaje nakon nekoliko sekundi. Cijena proizvoda je 60-ak kn za 40 ml proizvoda.




Becutan dječja krema i Hipp nježna krema nisu proizvodi o kojima ću puno pisati iz razloga što sam ih kupila igrajući na sigurno. Dakle, radi se o proizvodima namjenjenima za djecu, pa sam mislila da će najbolje njegovati suhe dijelove moje kože bez alergijskih reakcija, a to upravo i rade. Izrazito su guste, mirišljave, a mala razlika je u teksturi. Becutan krema je manje gusta i lakše se upija u kožu, pa je ona ponekad koristim i za njegu cijele kože lica, a Hipp krema je gušća, teže se razmazuje, ali je i masnija, pa je koristim na suhim djelovima nosa i nakon depilacije/čupkanja... To su jeftini i dobri proizvodi, no nikako ih ne preporučam masnoj koži, jer su namjenjeni za suhu.



moja koža danas


Draga Sara, drago mi je što si mi pisala. Ne znam točno u kakvom ti je stanju lice, tj. imaš li mali ili veliki problem s aknama, ali bih ti prije svega savjetovala odlazak dermatologu jer će on najbolje znati čime tretirati tvoju kožu, ali i kožu bilo kojeg adolescenta. S druge strane, lista čekanja može biti poprilično duga, pa ćeš možda morati čekati i 1-2 mjeseca da bi dobila termin. U vremenu između, ili ako ne želiš posjetiti dermatologa, u borbi s aknama bi ti pomoći mogla LRP Effaclar Duo krema, a Bioderma micelarna otopina mogla bi regulirati masnoću kože. Ostale proizvode ne bih preporučila jer vjerojatno neće 
rješiti probleme. Sretno!


xxx Sara

22 komentara:

  1. Odličan članak! Jako detaljno napisano! :) Moja koža je očaj živi, niti ne znam kojem tipu pripada. -.- Srećom, napokon sam otkrila proizvode koji joj odgovaraju (bar se nadam jer vidim neko poboljšanje) pa ću i ja uskoro imati post o njezi lica. :) Lexie

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, Lexie. :D
      Vjerojatno onda imaš mješovitu kožu. :)

      Izbriši
  2. Super članak! Samo pripazi malo na pravopis jer previše bodu u oči (dijecu, djelovi...) Strašno je kako smo svi poslije fb toliko nepismeni..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i pijena, i primječivala...

      inače, super post ;)

      Izbriši
    2. Hvala za ispravke i sve, ali mislim da poanta nije u pravopisu.
      neugodno mi je.

      Izbriši
  3. Vau, opširan i detaljan članak. Što se tiče moje kože lica, čudna je, masna je na čelu, okolo kose, na nosu i bradi i na bradi mi stalno izbijaju neki potkožni prištići koji samo kuhaju i rijetko izbijaju van. Kod dermatologa nisam išla, ali skužila sam da po ljeti, kad često perem lice i nanosim kremice i gluposti gore imam manje problema s masnoćom, kao i kad nisam pod utjecajem stresa. Čitala sam i o eveline sos kremi, pa kanim nju isprobati. Inače, za lice koristim običnu nivea baby kremu. Imam i belobazu, no ona mi je ipak malo premasna.
    Nisam ni ja najpismenija, ali podržavam anonimnu osobu, za izdvojene riječi. Inače sve 5. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Probaj Eveline s.o.s., pa javi. Ja nisam bila prezadovoljna s njom. :/

      Izbriši
  4. super post! moja koze je mjesovita sto je mikro kamerom u apoteci pokazano prilično vjerno,tako mi je koža od mješovite do suhe. nesjećam se nekih većih problema u pubertetu s prištićima. imala sam neki smeđi sapun koji je mirisao po sumporu a nakon upotrebe je koza dosta suha bila. ljeti svi muku mučimo s prištevima po lđima i rukama,al nam je to genetski uvjetovano

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super što si to napravila. :D a ja baš ljeti nemam prištića, bar po leđima. :D

      Izbriši
  5. Ciao cara, come va?
    Te voglio augurare un strepitoso 2013.
    Sono tornata con il blog , aspetto la tua visita: http://couturetrend.blogspot.i...
    Il Facebook sempre aggiornato: https://www.facebook.com/coutu...
    Un grande bacio

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja još uvijek muku mučim s prištićima, unatoč tome što se bližim kasnim 20ima.. Nabavila sam napokon micelarnu, pa ćemo vidjeti kako će to djelovati. Inače, najviše problema mi uzrokuju nestašni prstići koji sam pipaju i traže po licu i leđima plijen. Strašno. Sama sam si kriva.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam nekoliko cura koje muče isti problemi, no vidjela sam da Bioderma u ponudi ima nešto što bi možda bilo korisno probati, kopiram: "Sebium Serum s keratolitičkim učinkom, posebno prikladan za njegu zrele kože s aknama". Možda dobijem tester te kremice, pa dam frendici da isproba i skupa napišemo recenziju. Moglo bi ti pomoći, barem u teoriji. :)

      Izbriši
  7. I ja muku mučim sa bubuljicama i prokletom mješovitom kožom . Čini mi se da sam pronašla uzrok nastanka bubuljica i to sasvim slučajno kroz razgovor sa jednom klijenticom . Bubuljice u predjelu brade često mogu biti pokazatelj neke upale ili problema sa jajnicima a ja baš imam cistu na desnom jajniku i eto baš mi na desnoj strani brade iskaču te nemani koje se povukučim krenem sa hormonskim tabletama a mrsko mi više da se sa tim truje dok moj ginekolog govori kako nema potrebe za hirurškm odstranjivanjem ciste jer nije opasna ...
    Au, kilomteraski komentar. Uglavnom, poenta je bila da ti zahvalim za savjet o LRP kremici koju obavezno moram kupiti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa naravno da nećeš pod nož, ako ne trebaš. :D
      I ne brini, kontracepcijske pilule ne truju organizam pošto, koliko ja znam, ne sadrže kemikalije već samo hormone. Znam samo da se ne preporuča korištenje nakon 30.-e. :/

      Probaj, pa javi. ;)

      Izbriši
  8. Potpis za Effaclar Duo, ja ga koristim s vremena na vrijeme tj prema potrebi i zaista se iznova divim koliko je krema učinkovita ;)...koristim i micelarnu odnedavno samo u varijanti za osjetljivu kožu jer me bilo strah da me ova ne bi isušila ;)

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja imam mješovitu do masnu kožu, već sam spomenula. I ostatak lica (osim nosa) je krasno matirala, sad imam baš taman količinu sjaja, izgleda prirodno, a ne zateže me. Sad sam rješila i probleme s nosom.
      :)

      Izbriši
    2. Ali, definitivno je sigurnija varijanta Sensibio micelarna, pogotovo ako niste sigurni kojem tipu kože pripadate. :)

      Izbriši
  9. Baš sam i ja počela čitati recenzije o LRP Effaclar Duo i sve više sam sigurna da ću ju kupiti. Odlična recenzija :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlican clanak :)
    Imam nekakve akne i mrljice na ledima pa me zanima sto mislis koji proizvod bi mi mogao pomoc da se rijesim toga? Hvala unaprijed :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala ti na komentaru! :)