ponedjeljak, 28. listopada 2013.

Jeftina preobrazba sobe + ROOM TOUR

Drage moje, danas konačno čitate odavno obećani post - kako jeftino preobraziti sobu, a pokazati ću vam i kako mi izgleda cijela soba sada. Naime, prošlo je otprilike 2 mjeseca otkako sam počela s prvim promjenama u svojoj sobi, no s vremenom su mi na pamet dolazile nove ideje, posebice nakon što sam na poklon dobila staru vitrinu za šminkanje. Upravo zato nisam htjela ništa objavljivati prije nego skupim sve informacije koje trebam i testiram naravno koliko mi je vremena/novaca potrebno za izvedbu pojedinog načina preobrazbe sobe.




Moja soba je istog dizajna od kada znam za sebe. Pretpostavljam da je bila renovirana nešto prije mojeg polaska u osnovnu školu (namještaj, laminat), a nekoliko godina kasnije osvanuli su lila zidovi i pvc prozori. Dizajn namještaja nije bio loš, čak poprilično dobar za djevojčicu koja je još u osnovnoj (i kasnije srednjoj) školi, no za najveći problem u mojoj sobi kriva sam sama. Odmalena sam voljela promjene pa sam često zabijala vijke po zidovima (za slike), a tu su bili i neizostavni posteri. Naravno da sam sada postere prerasla pa su na zidovima ostale ružne mrlje od selotejpa, rupe od starih vijaka itd. Onda sam prije 2 godine došla na ideju kupovine dipi boje i crtanja po zidu. Moram samo napomenuti da je to bila velika greška i preporučam svima da je izbjegnu. Ako imate rupe po zidovima, jedino rješenje je gletanje i nakon toga nanošenje boje, što je izrazito skup sport (1000-2000 kn) s obzirom da morate unajmiti soboslikara da vam obavi taj posao. A znate kako to ide, nije baš nužno s obzirom na cijenu. Soba mi je sada stvarno dojadila pa sam morala izmisliti neku alternativu, tj. baciti se na preobrazbu nećeg drugog, a mrlje pokušati, što je bolje moguće, sakriti. I tako je došao red na namještaj.


na slici možete vidjeti neke dijelove moje sobe prije preobrazbe, fotografirano krajem prošle godine



*Prva stvar koju vam preporučam prije nekog takvog pothvata je napraviti dobar plan. Pogledati oko sebe i razmisliti čega imate previše. Ako imate previše namještaja, kao ja, možda je dobra ideja riješiti se jednog djela, dati ga prijateljima/susjedima ili probati prodati preko oglasnika, ali imajte na umu da ako želite brzo prodati neki komad namještaja, morate dati izrazito nisku cijenu. Ja sam vitrinu od iverice prodala za 100 kn, ali nije mi žao jer mi je soba bila zatrpana.

*Slijedeća stvar koju morate napraviti, jest odlučiti se za način preobrazbe i ne ulaziti u nju sami, posebno ako niste iskusni. Ja sam imala sreću pa mi je u svemu pomogao dečko, koliko savjetima toliko i radom, ali brojne savjete mogu vam dati i dečki koji rade u prodavaonicama boja i lakova, gdje ćete i kupiti sve što vam je potrebno za preobrazbu.

*Zatim se morate odlučiti za metodu preobrazbe namještaja s obzirom na materijal od kojeg je sastavljen vaš namještaj. Ja ću vam predstaviti 3 poznate metode brze preobrazbe namještaja, o kojima ponešto znam.



 

Prije svega, morate dobro pogledati od kojeg je materijala sastavljen vaš namještaj. Većina namještaja je građena od iverice, što možete vidjeti po donjim plohama, ili jednostavno pitati nekog tko se bolje razumije u to. Ako namještaj niste skupo platili, vjerojatno je od iverice. 80% namještaja u mojoj sobi bilo je takvo pa sam se odlučila za metodu stavljanja tapeta. Moram napomenuti da je to jedini (siguran) način preobrazbe iverice jer nju ne smijete brusiti, pošto je to zapravo prešana piljevina. Možda postoji mogućnost bojanja sprejem, no raspitajte se o tome, jer površinu treba tretirati nečim prije nanošenja boje.

Namještaj od punog drva, pak, je puno skuplji, ali je dobra vijest da je većina starog namještaja upravo takva. Pa ako ste dobili neki komad namještaja od bake/rođaka ili si možete priuštiti nešto takvo, imate sreće. Zašto? Jer je puno drvo moguće tretirati na sve načine, tj. možete preko njega jednostavno lijepiti tapete, obojati ga bojom u spreju (nakon brušenja brusnim papirom) ili nabaviti boju za namještaj pa napraviti neku kreaciju u Shabby Chic stilu. Ovo treće je naravno najteže i neću puno ulaziti u to, koliko zbog činjenice da nemam svo potrebno znanje, a istovremeno i jer ne želim da zeznete pri nekom koraku (jer onda nema natrag).

* * *


TAPETE:
potrebno: tapete, kutija od CD-a, škare, skalpel, pomoćnik
trošak: 50-100 kn po komadu namještaja, ovisno o dimenzijama
težina izvedbe: lagana
vrijeme izvedbe: oko sat vremena

U preozbrazbi svoje sobe najviše sam koristila tapete. Djelomično sam ih ljepila na 2 ormara (samo ova tehnika), na radni stol (samo ova tehika - primijenjena na gornjim plohama i ladici) i stoliću za šmnikanje (ova tehnika primijenjena na postolju, a drvo oko ogledala obojano je bijelim sprejem). Preobrazila sam i jeftin trošni ormarić, koji je bio u lošem stanju, no ostalo je nešto tapeta pa sam odlučila obući ga cijelog.

Prije kupovanja tapeta morate napraviti mjerenje. Mjere zatim stavite na papir i otiđite u najbližu trgovinu boja i lakova. Oni bi morali biti opremljeni tapetama. Moj savjet, slobodno uzmite nešto tapete viška, uvijek dobro dođe ako zeznete. Pripazite i na širinu ploha koje oblačite.

Kod kupovanja tapeta, osim dimenzija naravno, pažnju obratite na finish i teksturu. S obzirom na finish, tapete se dijele na mat i sjajne, a na teksturu - glatke i izbradane. Dolaze naravno i u više boja, pa samo morate odabrati one koje vam se najviše sviđaju.

Kad ste došli doma, nađite pomoćnika (nužan je, ne možete ovo raditi sami), dobro posprejajte plohu nekim sprejem za čišćenje i obrišite je kako bi sve sitne čestice prljavštine maknuli s nje. Ovaj korak je bitan jer će vam, ako ga preskočite, nakon lijepljenja čestice ispod tapete ostati vidljive.

Uzmite tapetu, zalijepite je za jedan rub plohe i polako počnite zaglađivati prema dolje nekim instrumentom kao što je plastična kutijica od CD-a (u mom slučaju). Vaš pomoćnik mora stati nasuprot vas i tapetu držati lagano u zraku, dok vi lijepite i zaglađujete površinu (ili obrnuto). Zaglađivanje je NUŽNO jer vam se ispod tapete rade maleni balončići.

Kad ste gotovi, viškove odrežite skalpelom kako biste postigli najbolju preciznost.
I gotovi ste!

ovom tehnikom preobrazila sam ormare te radni stol

ovaj mali stolić također sam obukla tapetama, a vrata tehnikom decoupage (salvete)
preporučam da koristite samo tapete 


* * * 


BRUŠENJE + SPREJEVI:
Ova metoda se, dakle, radi kod namještaja od punog drva, zbog činjenice da se brušenjem mora otkloniti sav višak sjaja koji se nalazi na pojedinom komadu namještaja. Postoje mat i sjajni sprejevi raznih boja.

potrebno: brusni papir, nitro razrjeđivač, sprejevi (2-3 limenke, ovisno o dimenzijama)
trošak: 50-100 kn po komadu namještaja, ovisno o dimenzijama
težina izvedbe: srednje zahtjevna
vrijeme izvedbe: minimalno 3 sata (uračunato sušenje između nanošenja slojeva spreja)

Prije svega uzmite brusni papir i ca. 10 minuta (ili manje, ovisno o količini laka koji se inače nalazi na komadu namještaja) izbrusite radnu plohu. Zatim uzmite nešto papirnatog ručnika kojeg malo namočite nitro razrjeđivačem te obrišite plohu.

Slijedeći korak je sprejanje. Preporučam vam da to radite u prostoriji u kojoj ne boravite trenutno, jer sprej može izazvati neugodu. Dobro obložite pod i predmete koje okružuju komad namještaja kojeg planirate sprejati. Zatim sprej udaljite nekih 20 cm od plohe i krenite. Kad ste nanesli 1 sloj, pričekajte da se osuši (otprilike 30 min) i tek zatim nanosite slijedeći. Biti će vam potrebna barem 3 sloja spreja. I zatim ste gotovi.

ovom tehnikom (+tapetama) preuredila sam ovaj stolić za šminkanje



Na ovaj način možete preobraziti i stari okvir za slike:

BRUŠENJE + BOJANJE:
Ovu metodu nisam isprobavala jer je nešto zahtjevnija i skuplja, ali dugoročno kvalitetnija. Ukratko, metoda je vrlo slična prethodnoj, jer se namještaj brusi i sjaj uklanja nitro razrjeđivačem, no zatim dolazi zeznut dio. Naime, prvo se nanose bazne boje, to se suši, zatim 2 sloja željene boje (slojevi se također u međuvremenu suše), a zatim završni lak. Metoda je skuplja i vrlo komplicirana, no ako znate nekoga tko je radi, možda je ona dugoročno, najbolji izbor.


* * *

Za kraj, ostavljam vas slikama svoje sobe nakon svih preobrazbi.











Iskreno se nadam da ste uživali i da mi niste zamjerili što ovaj post razvlačim tako dugo. Mislim da je vrijedilo! Pusa 

41 komentar:

  1. Super ti je soba! Ja sam svoju isto planirala sredit ovo ljeto, ali kako sam selila u Split zbog faksa odlučila sam bratu ju dati u ruke pa ju je on prisvojio dok me nema :D soba ti je stvarno odlična, sviđa mi se bijela komodica sa ogledalom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš lijepo od tebe. :) Drago mi je da ti se sviđa. Ja nisam htjela ulaziti u velike investicije jer sam ipak većinu vremena u Zagrebu, ali uvijek je lijepo vratiti se u novouređenu sobu. :))

      Izbriši
  2. Ovaj kutni stolić za šminkanje je prekrasan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joooj, i meni. To mi je najbolji dio sobe. :D Ali mi je oduzeo jako puno vremena. :)

      Izbriši
  3. odličan posao si napravila. svaka čast! soba ti je sad mrak ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Ne bi uspjela bez pomoći dečka. :DD I meni je sad super. :)

      Izbriši
  4. super si to sve uredila, baš je lijepo osvježeno, ali ne treba ti soboslikar za farbanje sobe, možeš to i sama (uz pomoć dečka) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trebam unajmiti nekog da mi pogleta sobu zbog rupa od vijaka, a zid je i na nekim dijelovima popucao zbog pvc prozora. Bojanje sobe je najmanji problem, haha. :D

      Izbriši
  5. Savršeno sređeno, super izgleda i vjerujem kako ćeš se sad ugodno osjećati :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivno :) razlika je ogromna... Odlično obavljen posao zaista.
    I ja svoju sređujem još, ima još hrpa posla ali isplati se :) i uživam da ju namještam po mom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, hvala ti. :) I ja sam baš uživala. :) Polako pa sigurno, nikamo ti neće pobjeći. :) To je bio moj moto kroz ovu preobrazbu, haha. :D

      Izbriši
  7. Super ideje i odlično ti sad izgleda soba :) Što se tiče okvira za slike, meni se čak sviđa i u onom stadiju prije nanošenja boje, baš bi dobro izgledalo u nekoj bijeloj sobi s morskim detaljima :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. :) Misliš na stadij nakon brušenja? :D Vidiš, nisam o tome razmišljala, ali u pravu si. :D

      Izbriši
  8. Super super :D Baš mi se sviđa. Već dugo sam i ja planirala preurediti sobu, no kako je dijelim sa sestrom nikad se jednostavno složiti oko ideja. No i sljedeće godine najvjerovatnije idem na faks, što znači i drugi grad pa sam od toga odustala :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A dobro, ima vremena. :) Drago mi je da ti se sviđa :)

      Izbriši
  9. Joj jest mi bilo drago kad sam vidjela naslov posta, obožavam ovakve stvari :D Ja svako malo nešto mijenjam u sobi, ali zbog toga što je jako mala, poprilično je teško. Međutim, detalji, detalji i sve bude super :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma naravno, detalji uvijek podignu sve. Osim ako ne pretjeraš! :P

      Izbriši
  10. Super si sredila, sve se lijepo slaže :)) ja kad sredim svoju sobu imam osjećaj kao da sam 10 kg lakša :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Post je i više nego odličan! Super ti je soba ispala. Nedavno sam krenula s renovacijom svoje tako da si mi taman dala par ideja. :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To mi je drago čuti! :) Sretno s renovacijom. Hvala ti. <3 :*

      Izbriši
  12. Odlična preobrazba, svaka čast!!! Baš mi se sviđa sobica izgleda vrlo toplo i divno je što je tako okupana prirodnim svjetlom :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Prelijepa soba, zaista prelijepa :D i svaka čast na kreativnosti.

    OdgovoriIzbriši
  14. Sobu si genijalno sredila! :)
    Hvala ti puno na ovom postu, sad sam inspirisana i mislim da bi i moja mogla dobiti jedan makeover :D

    OdgovoriIzbriši
  15. Baš mi se sviđa :)
    blog written by two friends :) teenagewastelandbyhd.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  16. super post i odlično si ovo uradila, ja kad vidim ovakvo nešto, dobijem sto ideja, i naravno zaboravim do sutra, definitivno moram početi zapisivati stvari :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Otkako sam se preselila očuhu, mislim da jednostavno nema potrebe sređivati nešto što nije u potpunosti moje (kao moj stan, jel) stoga ja čekam priliku da se negdje utaborim konačno nakon faxa i primim se uređivanja. Ideje su odlične, najviše mi se sviđa onaj stolić sa ogledalom pored radijatora. :) Tamo se šminkaš ili? Sve u svemu, lajkam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja najviše volim taj ormarić. Ipak, ne šminkam se tamo jer mi svijetlo ne pada najbolje.. :D

      Izbriši
  18. Odlično ti je sve ispalo! Moj favorit je kutno ogledalo (mi to zovemo psiha, po starinski). Identičan komad (dio spavaće sobe) je imala moja mama. Sad je taj kompletan namjestaj kod bake, al već sad znam gdje će ogledalo danas sutra završiti. Ne bi mi to nikad palo na pamet da nisam vidjela ovaj post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! :D I mi ga zovemo psiha. :D Izgleda da su bili hit 60-ih godina. :D

      Izbriši
  19. SUPER,,,SOBA TI JE PREKRASNA KAO I TI <3

    OdgovoriIzbriši
  20. Sjećam se i ja tog imena, psiha :D Oduševljena sam tim drvenim stolićem za šminku!! :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala ti na komentaru! :)