nedjelja, 21. prosinca 2014.

Lagan zimski kolač

Iako se ne nalazim često u kuhinji, zapravo uživam u kuhanju i spremanju slastica. Vjerujem da uz znanje, iskustvo svakako određuje dobrog umjetnika u kuhinji, što bi značilo da ja to nisam (haha), ali postoje slastice za koje ne treba veliko znanje, već samo malo mašte i volje. Takav je i kolač koji sam radila i ovaj vikend i odlučila recept za njega podijeliti i sa vama. Jako ga volim, ali ne samo iz razloga što ćete u njegovom okusu zaista uživate već i zato što je poprilično zdrav.


Što vam treba:
4 jaja (odvojiti bjelanjak od žumanjka)
4 jabuke (može i više)
100 g rogača
1 prašak za pecivo
200 ml ulja
200 ml brašna*
200 ml šećera*
prstohvat soli

*jasno mi je da se obično brašno i šećer ne mjere tako, ali u receptu nemam točnu težinu koja je potrebna 
već je sve mjereno istom posudom (za tekućinu)

Predpriprema:
- odvojiti bjelanjak od žumanjka (paziti da u bjelanjak ne dođe nimalo žumanjka)
- izmiješati brašno i prašak za pecivo (najbolje bi bilo i siftati kroz mrežicu da ne bi bilo grudica)
- naribati jabuke




PRIPREMA

1. Izmikasti 4 žumanjka i šećer.
2. U žumanjke dodati naribane jabuke, rogač, brašno + prašak za pecivo i ulje.
3. Ponovo izmiksati sve zajedno  
4. U posebnoj posudi izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli. Mora nastati čvrsti snijeg.
5. Umiješati snijeg od bjelanjaka u ostale sastojke. Koristiti samo žlicu 
ili miksati na minimalnoj brzini samo toliko da se sastojci povežu.
6. Namastiti posudu za pečenje i staviti malo brašna da se zalijepi na maslac. Sav višak baciti.
Uliti smjesu svih sastojaka u posudu za pečenje.
7. Peći na 170°C 20-25 min (ne smije se zapeći).
8, Preliti otopljenom čokoladom ili posuti šećerom u prahu.


VIDEO



Nadam se da ćete isprobati recept i uživati!
Kako vam se svidio video?

Broj komentara: 8:

  1. Zgodan i izuzetno jednostavan kolačić :) Pošto obožavam kuhati i isprobavati nove recepte, morati ću i ovaj testirati ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Više se ne sjećam okusa rogača a znam da mi je bio fantastičan, u štruci neke stare prigorske bakice. Ovih dana sam posebno u moodu pečenja kolača (tko nije?) tako da bih mogla i ovaj isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicna mi je ova šaka i thumbs up na kraju :D Kolac zvuci bas po mom ukusu ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. omg dear!!! it looks soo yummy!! perfect!! Im now following you via gfc!! hope you can visit mine and follow me too!! kisses!

    www.fashionizein.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovaj kolac sam pravila po drugi put i ne mogu da ti opisem koliko se svidio svima koji su probali! Mnogo ti hvala na receptu,radovacu se ako nekada objavis jos neki interesantan i jednostavan! ;-)

    OdgovoriIzbriši

Hvala ti na komentaru! :)