ponedjeljak, 21. travnja 2014.

Stambuk's sapun: naranča

Drage moje,
nedavno sam dobila upit o tome želim li isprobati jedan vrlo poseban proizvod. Radi se o liniji sapuna za kožu koji su ručno rađeni, prirodni, veganski i nisu testirani na životinjama. Uz to, ne sadrže konzervanse, aditive, umjetne boje ili mirise. Najveća stvar kod sapuna je to što isušuju kožu, a pošto ovaj tvrdi da nije takav, ostala sam vrlo zaintrigirana i odlučila isprobati ga. Ako želite saznati kako je prošao, nastavite čitati.




Što kaže Stambuk's o svojim sapunima, procesu na koji su nastali te sastojcima...
"Stambuk´s sapuni napravljeni su od ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dok većina proizvođača zbog niže cijene koristi rafinirano ili ulje maslinove komine, mi inzistiramo na hladno prešanom, djevičanskom maslinovom ulju. Proizvodnja ulja od komine podrazumijeva kemijska otapala, a u rafiniranju se koriste kemijski procesi, pa se samo djevičansko ulje može smatrati 100% prirodnim. Proces rafiniranja također uništava vitamine, antioksidanse i ostale korisne tvari prisutne u djevičanskom maslinovom ulju. Isto tako, samo djevičansko ulje sadrži znatne količine skvalena i polifenola koji dubinski njeguju i štite kožu. Ono stimulira regeneraciju stanica, usporava napredak bora i daje koži mladenačku svježinu. Smatra se najnježnijim od svih sapuna, pa ga mogu koristiti i oni s vrlo osjetljivom i/ili suhom kožom.

Maslinov sapun ne proizvodi veliku pjenu na kakvu nas je naviknuo marketing velikih proizvođača, već ugodnu, kremastu pjenu koja više podsjeća na bogati losion ili mlijeko za tijelo. Stambuk's sapuni također obiluju prirodnim glicerinom, koji nastaje iz ulja tijekom procesa saponifikacije. Glicerin, kao humektant, privlači vlagu iz zraka na kožu čineči je mekom i vlažnom.


Zahvaljujući specijalnom procesu proizvodnje tijekom koje se održava niska temperatura ulja, svi vitamini i antioksidansi su sačuvani. Prije pakiranja, sapuni sazrijevaju najmanje šest tjedana u posebnim sušionicama gdje se proces saponifikacije u potpunosti dovršava, višak vode gubi a sapun stvrdnjava i postaje blaži. Ovaj postupak je sporiji i zahtjevniji od uobičajenih, ali zato su Stambuk's sapuni kvalitetniji i dugotrajniji. Stambuk´s sapuni traju vrlo dugo pod uvjetom da ih između upotrebe držite na stalku kako bi se mogli osušiti. Nikako ih ne ostavljajte na mokrom ili u neposrednoj blizini vlage jer će se smekšati i brzo potrošiti."





Kakvi su moji dojmovi: prvo korištenje i nakon nekoliko tjedana korištenja...
Prije nešto više od dva tjedna dobila sam u poštanskom sandučiću ovaj sapun. Pri prvom otvaranju me ugodno iznenadio miris sapuna, koji je bio vrlo blag, citrusan i fin.  Istovremeno, mirisom me podsjetio na vrlo poznate Lush sapune jer su njihovi mirisi stvarno prekrasni, trajni i ispunjavaju cijelu prostoriju.

Do sada sam isprobala nekoliko Lush sapuna kojima, osim mirisom, nisam bila oduševljena, posebno ako u obzir uzmem cijenu i isušivanje. Lush sapuni su, po mojem mišljenu, vrlo precijenjeni i to samo zbog svojeg mirisa i branda, dok kvalitetom spadaju u niži rang iz razloga što djeluju vrlo isušujuće, barem za moju kožu. Kod isprobavanja sam pokušavala usporediti ove sapune sa Lush sapunima jer su cjenovno slični i odmah moram reći da su Stambuk's sapuni puno puno bolji.

Sastojci i koncept Stambuk's sapuna jako mi se sviđaju, posebno činjenica da sadrže blaga, zdrava i omekšavajuća ulja. Sviđa mi se i što su domaći, hrvatski proizvod te što nisu testirani na životinjama. Jako sam željela da ovaj sapun odgovara mojoj koži iako je koža mojeg tijela, za razliku od kože lica, izrazito suha.


Nakon prvog korištenja bila sam zadovoljna, no ne i zapanjena. Ono što bi sapuni trebali raditi, koliko sam shvatila, je ostaviti kožu vrlo mekom nakon tuširanja, što sa mnom nije bio slučaj. Ipak, imam jako suhu kožu, posebno donji dio leđa i noge te ona nije hidratizira sa apsolutno nijednim proizvodom, ni sapunom ni gelom za tuširanje. Ipak, moram priznati da nije bila isušena više nego inače, već je osjećaj na koži bio kao da sam je oprala klasičnim gelom za tuširanje. Time sam jako zadovoljna jer je ovo definitivno sapun koji je bolji od svih koje sam isprobala i čini se da zaslužuje cijenu koja mu pripada.

Nakon nekoliko tjedna korištenja nije se mnogo stvari promijenilo. Koža opet nije bila nešto posebno hidratizirana, no nije bila ni suha, odnosno suša nego prije. Ipak, korištenje losiona za tijelo za mene je obavezno. Ono što sam primijetila jest da je miris sapuna nakon 2 tjedna postao blaži i manje se osjetio. Napominjem da ih trebate držati na suhom mjestu jer bi inače mogli izgubiti formu i postati mekši. Moj, nakon 2 tjedna korištenja, jedva da se išta smanjio, odnosno potrošio, što znači da će vam jako dugo trajati. Na slici ispod možete vidjeti kako izgleda nakon 2 tjedna korištenja. Forma je ostala ista i izgleda kao da se uopće nije potrošio.


Dostupnost, ostali sapuni iz linije, naručivanje...
Ukoliko sam vas zaintrigirala, posjetite službenu stranicu Stambuk's sapuna, klikom OVDJE. Tamo možete pronaći još informacija o brandu, o ostalim proizvodima i ostalim linijama sapuna. Sapuni koje imaju u ponudi su sa ružmarinom, narančom, metvicom, lavandom i medom, a cijena svakog je 35 kn. Možete ih naručiti preko stranice (besplatna poštarina ako potrošite više od 150 kn) ili kupiti u Zagrebu u trgovini Kantarion, na adresi Martićeva ulica 14C.


Završna presuda...
Ukoliko vam se sviđa koncept i priča koja stoji iza ovih proizvoda, ukoliko volite sapune i nemate pretjerano suhu kožu, zaista mislim da su ovi dobra investicija. Zaista će vam jako dugo trajati, a kvalitetom su bolji od svih sapuna koje sam isprobala.

Kakva su vaša iskustva sa sapunima?
Jeste li isprobale koji Stambuk's proizvod?


*PR UZORAK: Sapun je dobiven besplatno. Ipak, zadržavam pravo na iskrenu recenziju, kao i u svakom postu.

Broj komentara: 17:

  1. Ja sam u posljednje vrijeme poludila za sapunimja :D Nakupovala sam preko 10 komada-za lice, tijelo, kosu,intimni...i eto sad i ovaj ljepotan, moram i njega probat .)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja imam jako osjetljivu kožu tijela, izrazito suhu i ovo mi je stvarno najbolji sapun. Lush nije nikakav.
      In the long run, sapuni su stvarno puno isplativiji od gelova za tuširanje! :)

      Izbriši
  2. I ja trenutno koristim prirodan sapun, ali moj je djelo ruku moje prijateljice. Sve se više pokušavam okrenuti prirodnome i ono što me najviše privlači je kada brend odustane ili niti ne započne s testiranjem proizvoda na životinjama. Dakle, moju pažnju imaju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, ne mogu ti objasniti koliko i ja u zadnje vrijeme! :D Ne koristim gotovo ništa s puno sastojaka, a kod tuširalica samo sapunići.. :) I trebaju! :D

      Izbriši
  3. Najviše preferiram tekuće sapune jer mi je lakše zbog doziranja i praktičnosti. Dok običan sapun najčešće sklizne sa umivaonika ili stoji u posudici s vodom na dnu. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, no meni je i ovaj super. :P Osim toga, problem s većinom tekućih tuširalica su preagresivni sastojci..

      Izbriši
  4. Sapuni su zaista isplativiji, a ja sam luda za njima u posljednje vrijeme. Sviđa mi se i ovaj. Lijepo si ga i detaljno recenzirala. Miss Kitsch

    OdgovoriIzbriši
  5. nisam imala priliku probat ni jedan do sada ali bi rado voljelaimati bar jedan njihov sapun

    OdgovoriIzbriši
  6. Lush je definitivno precijenjen, to je činjenica, a koliko god se trudili prikazati brend kao "all natural" kreme su im pune parabena, a sapuni SLS-a. Al kad tako volim tu prokletu Karmu <3 Nego, da se vratim na temu posta LOL Ovo mi izgleda kao krasan, normalan sapun, kakvi bi svi sapuni zapravo trebali biti. Ono što me malo muči jest popis sastojaka, u kojem pak nedostaje informacija na koji način je postignuta saponifikacija. NaOH (koji je u širokoj upotrebi) nije prirodan sastojak, a bez lužine nema sapuna. "Prirodan" način dobivanja lužine se postiže sagorjevanjem određenih vrsta drveta čiji se pepeo zatim obrađuje i iz njega se dobiva "prirodna lužina" koja se onda dodaje u ulja. Nemam ništa protiv sapuna, brenda i sigurnih sintetičkih sastojaka - ali kao potrošač bih više cijenila potpunu informaciju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je što netko, tko zna što govori, može napisati nešto smisleno jer osobno nisam neki veliki poznavatelj kemije i sastojaka. :) Samo mogu podijeliti kakav sam osjećaj imala na koži, iako čak i ako nešto od ovoga i je istina, još uvijek su sastojci puno puno bolji od većine sapuna/gelova za tuširanje koje inače koristim(o).

      Izbriši
    2. Draga Sara, nisam ni ja veliki poznavatelj, ali ponešto o izradi sapuna znam, jer sam se i tu okušala, a tetka s Korčule i dan danas zna napraviti "koje kilo sapluna" za pranje robe, i od nje je info o pepelu i da se od čistog maslinovog ulja "ne da napraviti dobar sapun" (najbolji je naravno od svinjske masti, ali to je neka druga tema...) Apsolutno se slažem s tobom da je ovo jedan od sapuna s najkvalitetnijim sastojcima ikad. Moj komentar je išao i druge proizvođače koji ne navode potpune informacije na deklaracijama proizvoda, a kojih se ne bi trebali, uvjetno rečeno - "sramiti" :)

      Izbriši
    3. Uf, ne bih htjela isprobati tog od svinjske masti, haha. :D Istina, istina! :)

      Izbriši
    4. Sjajolika, dobila sam točnu i potpunu informaciju u vezi sa saponifikacijom. :D Kopirati ću ti odgovor. :)

      Prije svega, potpuno ste u pravu, bez lužine nema sapuna. Moguće je naravno napraviti „syndet bar“ (izraz nastao iz riječi synthetic i detergent) koji izgledom i funkcijom liči na sapun ali to nije. „Syndet bar“ ne prolazi proces saponifikacije, već koristi razne surfakante i pjenjače poput svima poznatog SLS-a i slično.

      Pravi sapun se dobiva isključivo procesom saponifikacije za koji je uvijek potrebno s jedne strane ulje ili masnoća prirodnog porijekla (mineralna ulja nemogu se saponificirati jer ne sadrže trigliceride), a s druge strane lužina. Mi se ograničavamo na ulja i masti biljnog porijekla iako se mogu koristiti i masti životinjskog porijekla (velika većina komercijalnih sapuna koristi goveđu mast (tallow) kao glavni sastojak (na deklaraciji se obično vodi kao „sodium tallowate“ što je tehnički izraz za saponificiranu goveđu mast :))

      Što se lužine tiče, najčešče se radi o natrijevoj NaOH (sodium hydroxide) kod tvrdih sapuna ili kalijevoj KOH (potassium hydroxide). Prirodna lužina dobivena iz pepela koju ste spomenuli je KOH i tradicionalno se koristila za kuhanje sapuna. Naši stari su uspijevali napraviti tvrdi sapun sa KOH (lužinom iz pepela), tako što su dodavali sol u lonac nakon procesa saponifikacije. Ovaj postupak bi efektivno pretvorio KOH u NaOH i stvrdnuti sapun bi isplivao na površinu. Međutim, ovaj postupak bi odvojio glicerin (nastao iz ulja tijekom saponifikacije) i krajnji proizvod bi bio dosta grub prema koži (iako odličan za pranje veša).

      Važno je naglasiti, da krajnji proizvod (sapun) ne sadrži lužinu jer je ona u potpunosti iskorištena za neutraliziranje masnih kiselina ulja i masti. Dapače, pravilno napravljeni sapuni imaju mali postotak „viška“ ulja koje nije saponificirano i dodatno ublažuje sapun te njeguje kožu. Opće je prihvaćeno na deklaraciji listati krajnji produkt, što je ujedno i odgovor na vaše pitanje u svezi sastojaka na našoj deklaraciji

      Naime, može se reći ili saponificirano maslinovo ulje (sodium olivate) ili navesti oba sastojka prije kemijske reakcije, odnosno: maslinovo ulje, natrijev hidroksid. Oba načina su ispravna ali mi smo se odlučili za prvi.

      :D Nadam se da si dobila odgovor. :)

      Izbriši
    5. E pa to je to. Nisam upoznata s direktivama deklariranja kozmetičkih proizvoda, ovo je odlična informacija, Lush npr. navodi NaOH u svojim popisima sastojaka. Svaka čast i veliko hvala na trudu i odgovoru :)

      Izbriši
    6. Nakon prvog prešanja maslina dobiva se ekstra djevičansko maslinovo ulje. Riječ je o najboljoj vrsti maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima najbolji omjer masnih kiselina. maslinovo ulje

      Izbriši

Hvala ti na komentaru! :)