petak, 11. travnja 2014.

20 filmova koje morate pogledati

Drage moje,
danas vam donosim post u kojem ću vam pokazati svoje najdraže filmove, odnosno koji su to filmovi koje mislim da jednostavno morate pogledati. To su većinom filmovi koji su me nečemu naučili ili su me jednostavno zabavili. Kod svakog filma moći ćete vidjeti i njihove ocjene na Imdb-u, nagrade i nominacije koje su dobili. Klikom na naslov filma, otvoriti će vam se link za njegov trailer na Youtube-u. Pa krenimo abecednim redom...


500 days of summer

...je inteligentna, realistična, ali i zaigrana romantična komedija o djevojci koja ne vjeruje u ljubav te o romantičnom mladiću koji se u nju zaljubi. Ljubavna priča je simpatično razvučena kroz 500 dana, a sve iz očiju glavnog lika, Toma. Sviđa mi se što nije tipična romantična komedija u kojoj svi žive sretno do kraja života i zato što na kraju shvaćamo da zbog toga nije kraj svijeta. Takav je život, takva je ljubav.


A Bronx Tale
...je priča o dječaku koji odrasta uz 2 velika uzora, svog oca, ali i uglednog mafijaša iz svoje četvrti u Bronxu. To je priča o odanosti, obitelji, odgoju, ljubavi i zamršenim situacijama koje dolaze s titulama koje su nam pripisane ili smo ih sami izabrali. Ipak, ono što je bitno jest da nikada sve nije crno-bijelo i da treba razaznati koje nam osobe u životu pomažu da rastemo kao pojedinci. 


Adam
...je film o muškarcu Adamu koji ima Aspergerov sindrom, vrstu autizma, zbog kojeg se uvelike razlikuje od svoje okoline, odnosno nije joj prilagođen. Što se desi kada Adam ostane bez svoje rutine, odnosno kako se snalazi u ljubavi, otkrijte gledajući ovaj film. Ova simpatična, realistična i zabavna romantična komedija naučiti će vas da ljubav nije savršena te da često u životu stvari ne idu onako kako očekujemo.


Atonement

...je drama koja će vas definitivno ostaviti bez daha. Na početku upoznajemo djevojku i mladića koji se strasno zaljube no zbog pogrešne interpretacije događaja koji će uslijediti, djevojčina sestra izazove groznu lavinu događaja koji se na kraju pokažu pogubnima za sve oko nje. Ukoliko tražite nešto potresno i dramatično, što će vaše srce razderati u milijun komadića, pogledajte ovaj film.


Hachi: A dog's tale
...je inspirativna priča o prijateljstvu, ljubavi i odanosti između čovjeka i životinje. To je zaista jedan od najljepših filmova za cijelu obitelj koja će definitivno zagrijati vaša srca.


Inglorious Basterds
...je jedna od mnogih ratnih drama, no nije nastala po istinitom događaju. Vrlo je napeta, zanimljiva, krvava i na trenutke (zahvaljujući izvrsnoj glumi Christopha Waltza) humoristična. Ona je zasigurno nešto što morate pogledati, kao i svaki film u kojem glumi Waltz. Glavni likovi su američki židovi koji u Europu dolaze s jednim ciljem, a to je ubijanje nacista. S druge strane imamo nacističkog istražitelja koji sve čini da bi raskrinkao sumnjive izdajnike reicha.


Jackass presents: Bad grandpa
...je bez premca jedan od najsmješnijih filmova koje sam ikad pogledala. Naime, ako ću biti iskrena, radnja je sranje i film je pun prostota (što mi osobno ne smeta), ali čar je u tome što su u filmu samo 10-ak likova stvarni glumci, a ostatak ljudi čije su reakcije snimljene u datom trenutnu u masu nevjerojatnih ludih scena. Obavezno vam preporučam da pogledate film, ukoliko niste gadljivi. P.S. Djedica je zapravo (mlad) Johnny Knoxville, zvijezda serije Jackass, koji je maskiran u djedicu.


Juno
...je jedan od ljepših teenagerskih filmova koje sam gledala. Radi se o djevojci koja ostane trudna te o odluci da za svoje buduće dijete pronađe kvalitetnu obitelj koja bi joj mogla pružiti sve što zaslužuje. Film je veoma zreo i realan, no istovremeno vrlo humorističan. Također, mislim da je Ellen Page izvrsna u toj ulozi. Obavezno pogledajte. Nemam aposlutno nikakvu zamjerku na radnju, što je vrlo neobično za mene.


La vie en rose
 ...je biografija poznate francuske šansonjerke Edith Piaf. Kroz film upoznajete sve aspekte njezina života i shvaćate da se kroz sve nesretne trenutke, a bilo ih je puno više od sretnih, izdigla u najveću divu svog vremena i to isključivo svojim neprocjenjivim talentom. Marion Cotillard izvrsna je u ulozi, a glazba vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim. Izvrsna produkcija, izvrsna radnja, izvrsna gluma.


Shutter island
...je triler/horor koji će vas držati napetim kroz cijelu radnju i vrlo vjerojatno ostaviti bez daha kad dođete do kraja. Radi se o detektivu koji, sa svojim kolegom, dolazi na zabačeni otok na kojem je zloglasna umoblonica za najteže slučajeve psihičkih bolesti, kako bi otkrili nestanak jedne od najgorih pacijentica. Što će sve detektivi saznati pri svojem posjetu otkrijte u ovom filmu za pamćenje. Leo DiCaprio je odličan, kao i u svakom drugom filmu.


Side effects
...je film o mladoj depresivnoj ženi koja se bori s bolešću i želi biti nova osoba za svog muža, koji se vraća iz zatvora. Kakav se obrat desi kad joj psihijatar propiše nove lijekove, saznajte u ovom vrlo neočekivanom, napetom i prevrtljivom filmu. Jude Law je izvrstan u ulozi psihijatra.


Silver linings playbook
...je jedan od smješnijih, no istovremeno ozbiljnih, filmova koje sam pogledala. Što se događa kada se glavni lik, koji pati od bipolarnog poremećaja, vrati u svoju zajednicu te hoće li mu uspjeti vratiti se svojoj bivšoj ženi (zbog koje je doživio slom živaca), saznajte u ovom filmu. Pravi začin je njegova nova prijateljica koja također pati od psihičke bolesti. Odlična radnja, odličan humor, odlična gluma.


The Boy in Striped pajamas
...je izrazito potresna drama o znatiželjnom sinu nacističkog činovnika prepunog želje za pustolovinom i prijateljstvom. Radnja je smještena usred drugog svjetskog rata, a ukoliko želite pogledati nešto što će vas uvelike ostaviti bez daha, pogledajte ovaj film. To je priča o prijateljstvu koje ruši bodljikavu žicu, ali i uči da je svijet prepun okrutnosti, koja nije tu samo ako je osjetimo na vlastitoj koži.


The Intouchables
...je nevjerojatno srčana priča o mladiću koji se prijavljuje za posao koji uključuje skrb o paraliziranom milijunašu. Prepuna je humora i volje za životom da je apsolutno morate pogledati. Uči nas da nikada nećemo moći shvatiti u potpunosti kako je to živjeti s bilo kojom vrstom poteškoće, no da zaista možemo pomoći ukoliko shvatimo da nesposobnost ne čini čovjeka.


The King's Speech
...je odlična drama s elementima humora, a kao što ste primijetili, takvi filmovi su mi najdraži. Radnja je po istinitom događaju, a opisuje poteškoće s kojima se nosio vladar George VI, otac Elizabete II. Radi se o engleskom vladaru koji muca te o neobičnim metodama, koje koristi njegov logoped, kako bi ga rehabilitirao.


The Hangover
...je komedija o kojoj ste svi već vjerojatno čuli. Ja je obožavam gledati, kao i druga dva nastavka (iako kritičari kažu da su lošija). Radi se o skupini muškaraca koji provedu ludu momačku večeru, no slijedećeg se dana ne mogu ničega sjetiti, a izgubili su i mladoženju. Komedija je zaista neprocjenjiva, posebno humor Zacha Galafianakisa i Ken Jeonga. Komedija je poprilično ekscentrična pa možda neće biti za svakoga (posebno djecu), no ja bih vam je preporučila.


The Help
 
...je nevjerojatna dramo-komedija (haha) o položaju crnkinja u Americi u prvoj polovici 20.-og stoljeća. Zasigurno ćete u mnogim situacijama suosjećati s glavnim likovima koji će vas na kraju mnogočemu naučiti. Na trenutke ćete, ipak, padati sa stolice od smijeha. To je složenac suza i smijeha koji zaista vrijedi pogledati.


The Perks of being a wallflower
...počinje kao tipičan tinejđerski film u kojem se dječak ne može uklopiti u svoje društvo, zavoli djevojku koja ga smatra samo prijateljem itd. No na kraju se ipak pretvara u nešto vrlo neobično i neočekivano jer takav i život i jest. Dopušta da o ljudima imamo jednu sliku ne znajući što se zapravo iza nje krije. S druge strane, film je prepun humora i vrlo je srčan, što ga zaista podiže na novu razinu. Ipak, ukoliko ste više film za fanatične (aka nerealne) tinejdžerske komedije, možda želite preskočiti ovaj.


The Prestige
 
...je vrlo neobičan i napet film prepun neočekivanih situacija. Pratimo svađu i trikove 2 vrlo talentirana mađioničara na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Nadmetanje ide toliko daleko da sudbina ne dopušta da sve prođe bez neočekivanih tragičnih posljedica. Cijela priča je ispričana kroz 3 djela svakog mađioničarskog trika koji uključuje pokazivanje publici nešto što se čini obično, zatim preokret u kojem se obično pretvara u neobično i treći dio, prestiž, koji uključuje iluziju. Vrlo napet i izrazito inteligentan film s odličnom radnjom i glumačkom postavom. Obavezno preporučam pogledati.


The Shawshank redemption
 
...je jedan od najboljih filmova ikad. Radi se o muškarcu kojeg pogrešno osude na doživotnu kaznu zatvora te o njegovom životu unutar rešetaka. To je film o prijateljstvu, inteligenciji, nadi i, više od svega, ustrajnosti, koja će pobijediti svaku nevolju. Puno će vas naučiti pa preporučam da ga pogledate.


The Wolf of wallstreet
 
...je komedija koja, budimo realni, nema nikakvu radnju i nimalo ne potiče stvarne životne vrijednosti, ali gluma Leonarda DiCapria u ovom je filmu toliko dobra da je kriminalno loš film pretvorio u jednu od najboljih komedija koju sam gledala. Ovo je definitivno nešto za opuštanje i smijeh u dobrom društvu. Fun fact: film je nastao po istinom događaju.

I TO JE TO!

Dijelimo li favorite?
Koji su vaši najdraži filmovi?

Broj komentara: 26:

  1. jbt lista nam je skoro ista :D s tim da bih ja tu i dodala komediju Ted, film kojeg gledam svako malo i umirem od smijanja jer mi je presmješan :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je The perks of being a wallflower bio prilično potresan, ali predivan. Logan Lerman je maestralan u ovoj ulozi. Preporučujem i knjigu, prekrasna je!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj planirala sam uzeti knjigu ovaj vikend, no nije je bilo u mojoj lokalnoj knjižnici! :D To je definitivno u planu. :)

      Izbriši
  3. Ajde da i ovdje stavim komentar :)
    Od svih nabrojanih sam gledala The Intouchables i The Help. The Intouchables mi je jedan od najboljih filmova ikad!! Gledala sam ga barem 5 puta i bome još bi mogla. A The Help mi je fantastičan film, onaj tko nije gledao obavezno mora pogledati.
    Ostale nisam gledala, čak ni Vuk s Wallstreet-a :/ to mi je u planu pogledati..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako želiš nešto slično i inspirativno onda pogledaj Shawshank redemption i Boy in striped pajamas.. :D

      Izbriši
  4. Odlican post!!!! Dosat sam gledala od ovih filmova ali cini mi se da bar pola nisam i tako cu rado da se bacim na gledanje ostatka ovog spiska!

    OdgovoriIzbriši
  5. Moram priznati da sam ugodno iznenađena jer se inače ne pronalazim među tuđim izborom filmova, štiva, glazbe... Dijelim oduševenje većinom filmova koje preporučaš i upravo ću zato imati povjerenja staviti na svoju to-do listu filmove koje još nisam htjela/mogla/imala priliku vidjeti. Draga Sara, all 4 thumbs up :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan izbor filmova. Sve sam gledala osim Jackass Presents: Bad Grandpa. Upravo ga skidam ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako ti se svidio Hangover, ovo će ti biti super! :D Glupa radnja, ali smješno! :D

      Izbriši
  7. Nabrojala si par koji mi se toliko sviđaju da ih imam na laptopu još uvijek, po meni ima još dobrih filmova.. tipa ja patim za Jane Austen i tako nekim starijima stoga ti preporučam 'The Duchess' ako voliš takve ili 'Bel Ami'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hmmm, nisam baš fan takvih ekstra romantičnih, no Bel Ami mi se čini zanimljiv.. :)

      Izbriši
  8. Jackass presents: Bad grandpa,The King's Speech,The Hangover sama gledala i dobri su mi a Hachi: A dog's tale nisam gledala ali si me sad zainteresirala pa cu ga obavezno pogledati. posljednje sto sam gledala je Kradljivica knjiga i jako mi se svida pa pogledaj ako zelis....ja ga preporucujem :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gledala sam i čitala kradljivicu i ok mi je, samo tužna.. :(

      Izbriši
  9. Neke sam gledala, neke ne. Neke bih stavila na listu najgorih filmova ikada (Hangover) ili genijalnih (King's Speech). :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasan tajming da zavirim na tvoj blog .... :D .... idem sad čekirati šta sve nisam pogledala ;).

    OdgovoriIzbriši
  11. Punooo zajedničkih favorita tako da ću pogledati i ove koje nisam. Ja bih definitivno uvrstila još dva filma koja su mene jako dirnula, prvi i neponovljivi je "La vita e bella", a drugi Mistična rijeka. p.s. jedini film za kojeg odma mogu reći da mi se neće svidjeti je "Jackass Presents: Bad Grandpa". Općenito ne shvaćam taj američki humor di je smiješno sve po meni "nastrano" .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj da, La vita e bella! :) Ma treba tu i tamo pogledati i nešto takvo, ali definitivno onda mislim da ti se neće svidjeti. haha :D

      Izbriši
  12. Po ovoj tvojoj listi bi rekla da si nepopravljivi romanticar ;) A dekicu Knoxville-a definitivno gledam uskoro!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha, totalno ne! :D Ni jedan od filmova nije totalno romantičan i blesav. :D

      Izbriši
  13. Bilo bi super kd bi sličan popis napravila i za knjige :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hmmm. :D Razmišljala sam o tome, no problem je što sam užasno kritična prema knjigama i gotovo u svakoj nađem nešto što bih barem malo promijenila. :D A i čitam samo ljeti. :D

      Izbriši

Hvala ti na komentaru! :)